dimarts, 17 d’abril del 2018

Solcs resenya editorial

Solcs


Autor: Joana Raspall
Editorial: Editorial Gregal
Edició núm.: 1

Il·lustrador: Conxi Rosique


Data de publicació: 03/04/2018
ISBN: 978-84-17082-59-8
Número de pàgines: 110


Preu: 14,50 €

(dte. 5% 13,77 €)
Sinopsi

Aquest llibre és una simbiosi entre grafismes i poemes, uns dibuixos de línies fetes a tinta xinesa que dibuixen les sensacions amb la seva aparent abstracció i ens endinsen encara més a la simplicitat i concreció de l’estructura dels haikus.

Aquest recull que a l’autora, Joana Raspall, li va servir per fer del cor i del pensament paraula, a Conxi Rosique, li ha permès recrear l’obra en dibuix i oferir així, als lectors, una versió inèdita dels poemes.

Mots i traces ens ajuden a endinsar-nos en aquest món de sensibilitat i sentiment formant un conjunt harmònic.


«No es pot dir més amb menys paraules i menys traços.»

Vicenç Villatoro




Nota biogràfica

Joana Raspall (Barcelona, 1913 - Sant Feliu de Llobregat, 2013).

Poeta, lexicòloga, bibliotecària, mestra, activista i escriptora. Va viure per cultivar la llengua.

Va escriure, tant per a adults com per a infants, teatre, narrativa i, sobretot, poesia. Joana Raspall deia que la seva poesia de debò era la que feia per a ella mateixa, publicada com a obra completa en el llibre Batecs de paraules en el centenari del seu naixement. També va ser autora de diccionaris i, sobretot, va ser pionera en la poesia infantil i juvenil. Volia que els infants estimessin la poesia.

Els haikus van ser una part important de l’obra. Des que va començar a compondre’n, ho va fer sempre fidel a l’estructura japonesa, aconseguint donar l’aparença de senzill al que és complicat.



L’obra de Conxi Rosique (Barcelona, 1961) esdevé entre línies de tinta negra sobre fons blanc.

És mestra especialista en Educació Visual i Plàstica, màster en Arts Plàstiques per la UB, coautora de diversos llibres de caràcter didàctic, coordinadora del Seminari Permanent d’Educació Visual i Plàstica de l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat de Barcelona fins al 2015 i membre del Cercle de Belles Arts de Sant Feliu de Llobregat. Va ser Premi Nacional en Teoria i Investigació Educativa el 2006.

Els grafismes en blanc i negre amarats d’abstracció obeeixen a principis plàstics d’eurítmia i d’equilibri lluny d’un cànon clàssic, fent palesa una cadència agosarada d’audàcia i d’espontaneïtat.

Els haikus de Joana Raspall li van inspirar dues exposicions (2012). En elles, l’obra traspua una sensació que apareix i a l’instant s’esvaeix, quasi com tot el que és especial a la vida.

Premsa sobre Solcs


17/04/2018
Selecció de llibres recomanats per VilaWeb
Cada any, VilaWeb fa una extensa llista de llibres recomanats per Sant Jordi. Aquesta vegada, en destaca alguns de Gregal (podeu clicar aquest l'enllaç):

"Tumulto". Meditacions sobre l'octubre català, dArnau Gonzàlez, 'Enric Ucelay-Da Cal i Plàcid Garcia-Planas
La pista d'una morta, de Francesc Puigpelat
No arriba la mort, de Maria Rosa Nogué
Fora de si, de Suso de Toro
Solcs, de Joana Raspall i amb il·lustracions de Conxi Rosique
16/04/2018
Presentació de Solcs a Sant Feliu de Llobregat
El dilluns 16 d'abril es presenta Solcs, de Joana Raspall, a la Biblioteca Montserrat Roig de Sant Feliu de Llobregat. L'acte serà a les 7 de la tarda i el conduiran Imma Cauhé, filla de Joana Raspall, Conxi Rosique, la il·lustradora, i Vicenç Villatoro, promotor cultural.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada