dijous, 24 de març del 2016

Homenatge Generalitat de Catalunya

Joana Raspall (1913-2013)

Torna
La Institució de les Lletres  Catalanes ret un just homenatge a l'escriptora i bibliotecària Joana Raspall amb aquesta publicació. Com és habitual ja en tots els volums de la col·lecció Homenatge, en primer lloc hi podem trobar el perfil biogràfic i literari de Joana Raspall que ens en fa Margarida Prats. A la segona part d'aquest llibre s'han inclòs una selecció de poemes i fragments de títols de Raspall com Diamants i culs de got, El Calaix del mig o El vell rellotge. Aquesta visió de la figura i obra de Joana Raspall es complementa amb una bibliografia completa d'aquesta bibliotecària i destacada figura literària que pertany a l'anomenada “generació sacrificada” de les lletres catalanes.
Autor/sMargarida Prats i Joana Raspall
EditorInstitució de les Lletres Catalanes
ISBN/ISSN978-84-393-9398-6
Pàgines88
Any2015
Joana Raspall (1913-2013)

divendres, 18 de març del 2016

dissabte, 12 de març del 2016

App dee Joana Raspall, entrevista a Ernest Cauhé fetasantfeliu

Entrevistes


Ernest Cauhé
Periodista i creador de l'APP didàctica de la Joana Raspall

“Hem fet una de les primeres eines de literatura ‘gamificada’ de Catalunya”

El nét de la Joana Raspall ha creat una ‘app’ didàctica que vol implantar-se a totes les escoles catalanes
Dijous, 3.3.2016. 14:00 h

Ernest Cahué, a l'escriptori de Joana Raspall / Foto: Juanma Ramos - Avui


Mireia Mullor

Ja fa quasi tres anys que va morir Joana Raspall, una de les poetesses catalanes més importants i una figura cabdal a Sant Feliu. Raspall era tot un exemple de divulgació poètica per a nens i nenes, però, igual que passa amb molts altres autors catalans, les escoles troben dificultats per fer arribar la seva obra a les mans dels dispersos i inquiets natius digitals. Per això és imprescindible parlar el seu propi idioma. I així ho ha entès l’Ernest Cauhé, periodista i nét de la Joana Raspall, que ha creat una aplicació per dispositius electrònics on la protagonista és la seva àvia i els destinataris, el públic infantil. ‘Un món de poesia’ és un joc que combina els recursos propis de la poesia amb els components dels videojocs.

Des que va començar a prendre forma el 2013, aquesta app ha tingut una rebuda espectacular. Les dades parlen per si mateixes: més de 6.000 euros recaptats al Verkami, el doble del que demanaven en un principi, i dues iniciatives per davant: traduir el joc a diversos idiomes i crear una sèrie d’animació, Joana, la caçadora de paraules. Parlem amb Cauhé, l’impulsor de tot aquest projecte.
 
Quin èxit!

Sí, no t’ho negaré (riu). Estic molt content. Ha superat totes les expectatives: l'execució ha estat millor impossible i la resposta de la gent, tant dels nens com dels pares i els professors, ha estat brutal. Hem estat a algunes escoles que ja comencen a tocar la app i és una experiència fantàstica, perquè per primer cop troben un material adaptat a aquest món digital.

D’on surt aquesta idea?

Quan la Joana Raspall encara estava viva, li deia que algun dia hauríem d’actualitzar els seus poemes al suport digital, perquè no hi havia res seu a internet. Per això al 2013 vaig crear el seu compte de Twitter, quasi com un joc, perquè coincidia amb el seu centenari i s’organitzaven moltes activitats arreu de Catalunya sobre ella. I quina va ser la meva sorpresa! Vam anar recollint followers i amb la broma és la poeta més seguida en català del país. I a partir d’aquí, tenia en ment fer alguna cosa semblant a una aplicació didàctica, des del joc i la seva poesia. Així que el març de l’any passat, amb una empresa que es diu Bumayé, ens vam posar de veritat a redactar el projecte, pel qual la Generalitat ens va donar la subvenció més alta d’aquell any per a projectes de literatura catalana.

Si ja teníeu una subvenció, quin paper tenia el Verkami?

El Verkami era per completar el finançament. Perquè una aplicació mòbil és molt cara. La subvenció era de 7.300 euros i el cost d’aquesta app supera en molt aquesta xifra.  Vam haver d’anar a buscar altra gent que ens donés suport, per exemple l’Ajuntament de Sant Feliu, l’Institut Català de les Dones o la Fundació Carulla. I especialment maco va ser que dues editorials que han publicat a la Joana, La Galera i Baula, també han fet una petita aportació de finançament, a més d’altres quatre editorials petites que han participat aportant llibres pels mecenes del Verkami. El crowdfunding ens ha ajudat a recaptar un 15% del finançament que ens faltava.

I això que es va duplicar la xifra que havíeu marcat.

Sí. Això significa que a la gent li agrada el projecte i llavors ens vam posar una mica xulos i vam pensar que a més de fer-ho en català ho faríem en anglès. I amb això estem ara, perquè evidentment amb el que vam recaptar al Verkami no en tenim prou, però ja estem recaptant més diners.

A nivell usuari, com funciona aquesta app?

És una aventura gràfica, molt visual, en la qual la protagonista és la Joana Raspall. És per a nens però també hi poden jugar adults, de fet, més d’un ja ens ha dit que s’ho passa molt bé. Al joc han d’ajudar la Joana a superar determinades activitats i reptes poètics. Cada cop que un usuari supera alguna d’aquestes activitats, que en total són 27, guanya un nou poema al seu poemari. Hi ha reptes i hi ha guanys, com en qualsevol joc. Evidentment, aquests 27 jocs diferents estan dissenyats de manera que t’has de ficar una mica dins de la ment de la poeta a l’hora de construir la seva poesia, de manera que l’usuari practica la comprensió lectora i la lectura en veu alta, entre altres habilitats.

És una manera d’apropar als nens a la poesia?

Sí, és un primer contacte amb els recursos de fer poesia per nens d’entre 6 i 11 anys. Està fet de forma que no sigui només un joc sinó també una eina didàctica perquè els nens llegeixin, aprenguin i a més a més ho facin jugant, que és una mica l’objectiu de tot això. La gamificació, que ara està tan de moda. Hem fet una de les primeres eines de literatura gamificada de Catalunya, amb un autor català.

Quina activitat destacaries?

Hi ha una activitat estrella, amb un èxit brutal, que és el videorecitador. A mesura que vas guanyant poemes, pots entrar al teu poemari i llegir-los, però, a més, els pots recitar davant de la càmera del teu dispositiu gràcies a un teleprompter poètic. Aquí pots escollir el poema que vols, te’l pots aprendre de memòria o llegir-lo, i finalment enregistrar-te. A més el pots guardar al carret i enviar-lo als teus contactes per escampar la poesia per les xarxes socials.

Qui ha dissenyat el joc?

Jo he fet la direcció i producció del projecte, amb una il·lustradora molt bona, la Marta Falip, i uns desenvolupadors d’una empresa que s’anomena La factoria interactiva. I després cal destacar que la veu de la “nova Joana Raspall” és la Sílvia Bel.

Ho dic perquè tu ets periodista, i construir un projecte com aquest, que sigui educatiu i lúdic alhora, requereix molts coneixements de la matèria.

Clar, m’he trobat amb molts mestres que escampen la poesia de la Joana Raspall des de fa anys a les escoles. Ells m’han donat un cop de mà, i evidentment diferents mestres especialistes en la llengua que m’han ajudat a donar-li una òptica didàctica.

Com s’organitza l’app?

Hi ha el planeta de la Joana Raspall amb tres móns: lletres, animals i natura. Aquest últim encara no està disponible de moment, però ho estarà aviat perquè ja l’hem acabat.

Per què aquests tres móns?

Perquè són els grans temes dins de l’obra de la Joana Raspall. De moment hem triat aquests tres, però n’hi ha més, clar, que podem anar incloent.

Ja s’està utilitzant aquesta app a les escoles catalanes?

I tant que sí! Vam fer una prova, que està enregistrada en vídeo, d’un grup de nens utilitzant l’app, i va ser genial. S’ho passaven molt bé. Que nens i nenes celebrin que guanyen un nou poema com si fos un gol del Barça, vol dir que hem fet alguna cosa diferent. Això no ho he vist mai de la vida, ni crec que cap professor ho hagi vist. Quan vaig veure aquesta imatge em vaig adonar que havíem fet una cosa millor del que ens pensàvem, un joc que podia canviar el xip i fer que els nens vegin la poesia i la lectura com una cosa divertida. L’objectiu és que acabi a totes les escoles de Catalunya. De moment ha estat difícil perquè no totes les escoles tenen tauletes, però d’aquí a poc traurem la versió per a PC i serà més fàcil. L’objectiu és que això sigui material didàctic per unes escoles que estan àvides de tenir material com aquest, que no existeix.

Teniu pensat traduir-lo a l’anglès, oi?

Sí, està en marxa ara mateix.

I al castellà?

També. Primer serà a l’anglès, per un tema de màrqueting, però en castellà serà el pas següent.

Això ajudarà a que la Joana Raspall sigui més coneguda fora de Catalunya?

Això esperem, perquè ara mateix no ho és gens, sobretot perquè mai s’ha traduït res de la seva obra i tampoc ha ajudat el tarannà discret que sempre ha tingut. Ella mateixa no es deia ni escriptora ni poeta, es definia com una dona que volia explicar el món als nens i l’únic que volia era que poguessin apreciar i estimar les paraules com ella les estimava. Però mai ha tingut la visió d’eixamplar fronteres. Li era igual. I ara, amb l’èxit brutal que està tenint a Catalunya, és absurd perdre l’oportunitat d’estendre la seva obra.

També heu parlat de fer una sèrie d’animació. Amb quin objectiu?

Aprofitar que hem construït un personatge nou, la nova Joana Raspall, i que ens ha quedat molt bé. Ella és una caçadora de paraules, i aquest element la pot convertir en una súper heroïna amb una sèrie d’animació pròpia. Ja estem buscant els partners adequats per fer-ho amb totes les garanties i que es pugui explotar també fora de Catalunya.

dijous, 10 de març del 2016

Reportatge a l'InfoK del Club Súper3

http://www.super3.cat/infok/videos/5588508/Un-mon-de-poesia-lapp-de-Joana-Raspall

http://www.super3.cat/infok/ 
Als amics de l'InfoK del Club Súper3 els encanta la Joana Raspall! Recupera el reportatge que han fet de l'App Un món de poesia i apunta't a recitar poesia en veu alta!

http://www.super3.cat/infok/videos/5588508/Un-mon-de-poesia-lapp-de-Joana-Raspall

 

Un món de poesia, l'app de Joana Raspall - 09/03/2016

Ja podeu jugar a les vostres tauletes amb l'aplicació de la Joana Raspall. Tres mons amb 30 jocs i reptes us esperen per jugar i aprendre a estimar les paraules amb la Joana.

dimecres, 9 de març del 2016

Mirall i Tanques

Mirall

Desconeguda del mirall cruel,
intentes suplantar la meva imatge;
la buides del batec de primaveres
que n’és !del ressò de mi mateixa.
Als ulls aliens pots imposar l’espectre
d’un hivern turmentat, sense esperança.
Jo no et creuré. Jo sé com sóc , i al vidre
inútilment ordeixes la mentida.
1984


Joana Raspall (Batecs de paraules)

 Tanques

No són perdudes
les gotes de rosada
sobre la terra.
Jo visc tota amarada
de les dolços antigues.

............

 No cal que parli.
T’ho dirà cada branca
i cada fulla.
El meu plor s’ha fet saba
dintre totes les tiges.

...............

 La mateixa aigua
no pot ésser beguda
per dues boques.
Només la set és nostra,
és una i ens iguala.

 .............
Joana Raspall (Batecs de paraules)

dijous, 3 de març del 2016

Escrit recuperat de la Biblioteca

  Cercant coses he trobat aquest emotiu escrit de la Joana

 http://bibliotecasantfeliu.blogspot.com.es/search/label/Joana%20Raspall

SOBRE RICARD CLAUSELLS... I SOBRE JOANA RASPALL!

dijous, 12 de setembre de 2013

 

Aquesta setmana s'ha dut a terme la tertúlia d'art dedicada als artistes vinculats a Sant Feliu del segle XIX. Un dels artistes tractats va ser Ricard Clausells, que si bé no va néixer a Sant Feliu, va convertir la població en el decurs de la seva vida en residència definitiva. Nascut el 1864, va viure fins 1939, fet que li va permetre conèixer Joana Raspall, així com algun altre dels presents a la tertúlia. En la tertúlia es va llegir un document que ens ha semblat d'interès reproduir-lo aquí: el text que va llegir la Joana en la presentació del llibre dedicat al pintor i poeta l'any 1990.
En la presentació del llibre "Ricard Clausells: el pintor i el poeta"
En la presentació d'un llibre sobre Ricard Clausells, no podia faltar-hi la col·laboració de la Comissió Organitzativa del Premi Martí Dot per una raó essencial: Ricard Clausells va ser veí de Sant Feliu durant la major part de la seva vida i, a més de pintor, també era poeta; per això el podem considerar ben nostre.
Som molts els qui el vàrem conèixer i podem recordar-lo clarament. Encara em sembla veure'l passar pel carrer Vidal i Ribas on ell també residia...
Era una figura més aviat menuda, d'aspecte senzill i retret, de tracte correctíssim i amb certa timidesa.
La seva casa primitiva tenia un hort o pati que feia cantonada al carrer Pi i Margall; des de fora es veia una figuera i altres arbres fruiters. Els anys que hi va viure sol, després de la mort de la seva mare, podíem veure'l sovint traient el cap per sobre la paret de tanca i mirant el carrer. Devia ser un descans en la seva feina.
Quan va casar-se, ja gran, va construir una altra caseta a l'extrem del pati, amb entrada pel carrer Pi i Margall, i va llogar la que abans habitava, aquella del carrer Vidal i Ribas d'ampla ventalla de vidres clars darrera els quals solia exposar, abans, les obres acabades de fer.
Recordo haver-hi vist una gran Judit d'aspecte hieràtic dins la seva túnica blanca, sostenint l'espasa ensangonada en una mà i el cap d'Holofernes a l'altra. Als meus pocs anys, aquella figura resultava impressionant.
Recordo també un gran quadre del baptisme de Jesús per Sant Joan; les figures eren dolces i expressives. El mateix Sr. Clausells, content de la seva obra, em feia notar, un dia, el detall de la contracció dels dits del peu del sant, com si s'afermessin sobre la pedra humida per no relliscar.
Allà havia exposat també diversos retrats de persones santfeliuenques conegudes, entre els quals hi havia el meu pare, que acabava de morir, i que tinc a casa en lloc preferent.
Vaig tenir ocasió d'anar sovint a casa seva amb motiu de recollir els seus versos per publicar-los a la revista "Claror", que editava l'Escola de Declamació Miquel Rojas, on jo també col·laborava. En aquelles visites, la seva esposa, la Sra. Pepita, que era amabilíssima i molt animada, ens rebia a mi i a l'amiga que a vegades m'acompanyava, i mentre el Sr. Clausells anava a cercar dalt els seus originals o els preparava, ells ens feia uns moment de concert de cant i piano que executava molt bé.
A més del piano tenien harmònium de dos teclats, i les parets de la saleta eren plenes de quadres entre els que hi havia el retrat d'un militar, el pare de la Sra. Pepita, i presidint l'espai més gran, el tapís que representava Norma al bosc, voltada de sacerdots, en una cerimònia dels antics celtes.
Un dia, quan el Sr. Clausells va tornar a la sala amb els seus versos, duia, a més, una llibreta esgrogueïda, i molt tímidament, amb aquell aire d'ingènua bondat que tenia, ens va oferir llegir-nos un poema que no havia publicat mai perquè, deia, era massa llarg i massa dramàtic.
Es tractava d'una història típicament romàntica, característica, d'amors contrariats, de separació i desesperança.
No us la sabria explicar, perquè vaig quedar suspesa escoltant l'home que llegia amb veu insegura, trencada per l'emoció, trasbalsat ell mateix per la força tràgica que volia donar a la seva pròpia creació. Tenia les mans tremoloses i els ulls negats. Va haver d'interrompre la lectura i es va mostrar confús, com si demanés excuses per haver-se emocionat.
Allò em va commoure profundament. Tenia al davant un artista, un poeta que es mostrava càndidament apassionat i sensible, i que als meus ulls prenia tota una altra dimensió que aquell homenet gris i cerimoniós que veia passar pel meu carrer Vidal i Ribas.
He volgut fer vostres els meus records, perquè conegueu i estimeu una mica més de prop la figura d'aquest pintor i poeta que fou el nostre veí Ricard Clausells.
Ara, escolteu, si us plau, alguns fragments dels seus poemes, com ens dirà Jaume Giralt.
Gràcies 
Joana Raspall i Juanola
Sant Feliu de Llobregat
21 de juny de 1990

dimecres, 2 de març del 2016

Recomenació a Cavall Fort

Tria i remena

Altres

Un món de poesia

L’app de Joana Raspall Aplicació gratuïta disponible per a dispositius IOS a AppStore i Android a GooglePlay

Desenvolupador: Ernest Cauhé / Tics Mediàtics www.unmondepoesia.cat
Avui us presentem una aplicació mòbil que ens ha agradat moltíssim. Abans que res perquè la protagonista és la nostra estimada Joana Raspall. I sobretot perquè és una app molt ben dissenyada on podreu fer coses fascinants. Les il·lustracions, la música, les veus, els textos... tot és tan bonic i màgic com els poemes de la Joana. Us ho passareu molt bé jugant, i no tan sols amb les paraules! Demostreu les vostres habilitats per a salvar del foc els llibres de la biblioteca, per a caçar paraules amb un salabret, per a exercitar la memòria associant textos i imatges, per a completar poemes... I, sobretot, demostreu que sou uns bons rapsodes: graveu-vos en el Vídeo recitador i feu uns vídeos com si fóssiu recitadors de poesia professionals!
Tria: Cavall Fort

dimarts, 1 de març del 2016

Lletres Catalanes

Notícies

Dimarts, 01 març 2016 10:52

Laura Borràs parla de quatre poetes catalanes a l’Aula d’Extensió Universitària per a la gent gran de les Corts

Escrit per 
Laura Borràs, directora de la Institució de les lletres catalanes, farà una conferència sobre quatre poetes catalanes: Maria Mercè Marçal, Joana Raspall, Zoraida Burgos i Montserrat Abelló. Amb el títol "Parlen les dones. Pòquer de veus poètiques catalanes" la directora de la ILC donarà el tret de sortida al cicle "Lletres grans". La xerrada es farà aquest dimecres 2 de març a l’Aula d’Extensió Universitària per a la gent gran de les Corts i forma part dels actes previstos per celebrar el Dia Internacional de la dona.
L’Aula d’Extensió Universitària per a la gent gran de les Corts va néixer el 1997 amb l’objectiu de “donar vida a la gent grant fent que participin en activitats culturals”. La xerrada es farà a les sis de la tarda a la Biblioteca Miquel Llongueras.

Article -pròleg d'Olor a maduixa

 

Mascaró de proa.

Artícle sobre el nou llibre de la Joana Raspall

dilluns, 29 de febrer de 2016

"Olor de maduixa", poemes de Joana Raspall

El llibre meravellós
Tinc un llibre fet
amb pètals de rosa,
esquitxos de mar
i olor de maduixa.
Per fer lletres d'or,
una papallona
s'hi espolsa les ales,
i el sol les dibuixa...
El segell editorial "Nandibú", de Pagès Editors, acaba de publicar un segon volum de poemes de Joana Raspall. Si en el primer volum, "Bestiolari de Joana Raspall", el centre d'interès eren les bestioles, en aquest segon s'han recollit tots els poemes d'aquesta poeta que parlen d'arbres, de plantes, de flors i de fruits. En total són cent tres, ordenats alfabèticament pel títol. Els dos volums han estat il·lustrats per Anna Clariana.
Joana Raspall i Juanola va néixer l'1 de juliol de 1913 al barri barceloní de la Barceloneta. Al cap de tres anys la família es va traslladar a Sant Feliu de Llobregat, on va residir des de llavors. Cent anys més tard, el dia 4 de desembre de 2013, Joana Raspall moria envoltada de reconeixements i d'homenatges emotius per part de tot el país. Activista cultural, dinamitzadora i capdavantera en moltes activitats culturals, és coneguda sobretot per la seva excel·lent producció de poesia per a nois i noies que l'ha convertit en un referent imprescindible.
La poesia per a nois i noies de la Joana Raspall
Joana Raspall va publicar el seu primer llibre de poemes per a nois i noies l'any 1981 amb el títol, precisament, Petits poemes per a nois i noies (Ed. Daimon). En aquells moments tenia 68 anys! No va ser fins l'any 1996, quinze anys després d'aquell primer títol, que l'editorial Baula va publicar el seu segon llibre titulat Bon dia, poesia! La Joana tenia, doncs, 83 anys! I als vuitanta-tres anys la seva capacitat creadora ja no va tenir aturador: només un any més tard -el 1997- La Galera publicava Degotall de poemes, i un any després -el 1998- tres editorials li publicaven un llibre cadascuna: La Galera, Com el plomissol; Baula, Pinzellades en vers; i Publicacions de l'Abadia de Montserrat, Versos amics. Dos anys més tard -el 2000- Publicacions de l'Abadia de Montserrat hi tornava amb Serpentines de versos. I dos anys després -el 2002-, La Galera treia Escaleta al vent i al 2003, Baula, Font de versos i La Galera, A compàs dels versos. El 2004, quan l'autora en complia noranta-un, Publicacions de l'Abadia de Montserrat tancava la publicació de la seva obra poètica per a infants amb Concert de poesia. Per tant, entre el 1996 i el 2004, és a dir, en vuit anys, havien aparegut deu reculls de poemes.
La mitjana de poemes per llibre es troba entre la cinquantena i la seixantena i la suma total és de 632. Acostumen a anar dividits en apartats temàtics d'entre els quals destaquen, especialment: els elements, la natura, el temps, els animals, les plantes, les persones, els sentiments... sovint en un mateix poema hi trobem alhora dos o tres temes dels esmentats. Aquest conjunt d'onze llibres i 632 poemes constitueixen una mina, un tresor, un niu de sensacions, de petites i agradables manifestacions de bonhomia, d'encoratjament, d'estímul... en definitiva, de saviesa. D'una càlida saviesa.
A partir d'aquí, ja només s'han editat reculls diversos de poemes i contes ja publicats: El meu món de poesia (El Cep i la Nansa, 2011) format per trenta-dos poemes dels quals trenta són poemes ja publicats en altres llibres; Publicacions de l'Abadia de Montserrat treu dos reculls més, l'un al 2013, 46 poemes i 2 contes, i l'altre, al 2014, 8 contes i 18 poemes. Finalment, Editorial Mediterrània, el 2013, publica el recull Divuit poemes de Nadal i un de Cap d'Any. A aquest conjunt de reculls cal afegir-hi, és clar, el Bestiolari de Joana Raspall, el primer volum d'aquesta col·lecció que va iniciar el 2014 Pagès Editors.

Com és la poesia de Joana Raspall?
Els poemes infantils de Joana Raspall tenen uns ingredients que els fan molt atractius i que pretenen sempre implicar-hi el lector. En primer lloc, s’hi observen unes ganes enormes d’escriure, una gran passió per les paraules, conscient però que mai les paraules seran prou lluminoses per descriure un paisatge, una mirada o un sentiment.
La seva obra poètica destaca per una visió personal, candorosa i amb espurnes d’il·lusió sobre moments i fets de la vida i del món que ens rodeja. Molts dels poemes tenen un regust de cançó tradicional i destil·len alegria i bon humor.
Els poemes tracten sobre temes i sensacions ben païdes i mesurades i, per tant, plenes de saviesa i d’experiència vital. Escrits tots amb delicadesa i amb un vocabulari cuidat i precís. Talment com si l’autora s’aturés en determinats moments màgics de la seva vida i els fotografiés amb els seus versos, sempre disposada a oferir-los al lector, de forma gratuïta i generosa. La natura, les plantes, els animals, els elements, el temps... són temes recurrents que els aprofita també per mostrar un esperit solidari i afectuós.
En la seva poesia, tot és vida i vitalitat. Qualsevol element, objecte, detall, impressió, sentiment... és motiu per a un nou poema, breu, delicat, senzill, positiu, encoratjador, estimulant, sempre conscient que als mots hi ha l'ànima de tota la gent. Els sentiments de solidaritat, de treball en equip, d'ajuda a qui més ho necessita, espurnegen arreu. Tant aviat juga amb les paraules, amb tocs d’humor, com expressa els sentiments més diversos i variats manifestant sempre desitjos intensos a favor d’aquells valors inqüestionables. En molts dels seus poemes l’humor entremaliat dels protagonistes es proposa arrencar un somriure al lector.
L'obra de Joana Raspall ha estat àmpliament reconeguda especialment durant l'any del seu centenari. Escriptors, crítics, mestres, bibliotecaris, llibreters... i també algun polític, s'han llançat a fer-li un reconeixement vibrant i d'una calidesa humana com correspon a una autora estimada. L'escalf, però, dels nois i les noies de moltíssimes escoles li van aportar una dosi de felicitat extrema.

(Il·lustració d'Anna Clariana)
El llibre "Olor de maduixa"
La major part dels poemes d'aquest recull que avui presento es refereixen a les flors fet que demostra la importància que tenen per a la poeta, que, tot sigui dit de passada, va viure tota la vida a Sant Feliu de Llobregat, la ciutat de les roses per excel·lència.
A través d'aquest recull de poemes hom pot observar el pes que té la natura en general dins la seva obra. I no sols això. També el respecte amb què la poeta contempla qualsevol producte de la natura. Per a ella tota la natura és un regal per als humans i com a tal l'hem d'agrair i d'acceptar. Com molt bé diu en el poema "Al camp": anar a collir fruita... és tota una festa... La paraula festa surt sovint, com en el poema "Cireres" quan diu: Les cireretes ja pengen de l'arbre / com fanalets d'una festa major...
A vegades els diàlegs entre les plantes són divertits i emotius com en el poema "Boscana": L'ull blau del romaní / ha mirat la farigola: / --Et voldries casar amb mi? / Ella tota s'enrojola / i amb un sospir diu que sí...  Hi ha altres escenes que són molt entendridores, com passa al poema "Idil·li": La rosa m'ha dit / que està enamorada, / i té sobre els pètals, / com si fos rosada, / tres llagrimetes / del cor afligit.     
Hi trobem descripcions boniques i algunes comparacions molt precises com la del poema "El cirerer": El gran cirerer /és un pentagrama / amb notes vermelles / sobre paper verd... D'altra banda, la descripció d' "El llibre meravellós" és extraordinàriament bonica: Tinc un llibre fet /amb pètals de rosa, /esquitxos de mar / i olor de maduixa...     
Hi trobem, sobretot, molts valors positius com l'esforç, la humilitat i el respecte, com queda dit al poema "L'herbeta": Herbeta petitona, / quin nom deus tenir? Vius arrapadeta / arran del camí. / Per no trepitjar-te / desviaré el pas, / que si no t'aixafo / demà floriràs.  Aquest respecte a la natura, Joana Raspall el té sempre molt present: Camina de puntetes; / el jardí s'ha adormit; no li trenquis el son...
 Arbres, flors, plantes i fruits desfilen l'un darrere l'altre. Quan no és la magnòlia que em cobreix amb la màgia d'un mantell de perfum...és la maduixa que té la forma d'un cor petit...o bé el saüquer amb les seves flors com dolços plats de nata...o la llavor que té por que un ocell se l'empassi... o la margarida que ara diu que sí... ara diu que no... o les violetes que són petites, vergonyoses, / no gosen fer gaire olor... o les glicines que, com fades amb túniques liles / cobricelen el jardí...
Tal com diu la professora Laura Borràs al pròleg, Joana Raspall ha observat la natura i ens la regala sota la forma d’imatges rialleres, lluminoses, afables i amables. És el rostre alegre de la naturalesa el que vol retratar amb les seves paraules. Tingui el color de taronja madura, de ginesta florida, de rosella del blat o d’espígol fresc; alegria és el que se sent després de llegir aquest volum. L’alegria que desprèn el ritme lent de la natura, feta paraula i imatge i que ens mostra un jardí fet de paraules fragants i d’emocions que ens ensenyen a veure més enllà de la dimensió física. Laura Borràs convida als joves lectors -i jo diria que també als qui no són tan joves- a fruir de la fragància de la poesia de Joana Raspall. Que ens ho passem molt bé tots plegats!
Josep Maria Aloy