dijous, 25 de febrer del 2016

Rosa: Joana Raspall


Rosa Joana Raspall, foto Hort. Dot
Rosa Joana Raspall, foto Hort. Dot

Sempre és un plaer coneixa una nova rosa i més si és dels Dot, la nissaga de roseristes que ha arribat fins els nostres dies omplint els nostres jardins de color i olor.
En el marc de l’Exposició Nacional de Roses va tenir lloc la presentació  d’aquesta rosa, per seguir homenatjant a la nostre poetessa i escriptora la Joana Raspall.
Son moltes les roses que porten noms de personatges vinculats al món de l’art i les lletres, això ha permès que arreu del   món, no només les roses dels Dot i d’altres obtentors catalans, si no també la nostre cultura sigui coneguda.
Trobem, en la llarga llista de rosers creats per la família Dot, noms de roses com Aribau, Apel·les Mestres, Ignasi Iglesias, J. Maragall, O. Junyent, Joaquim Mir… i molts altres que son exemples clars d’això que dic.
I   seguim en aquesta tradició de dedicar   roses a persones conegudes i properes vinculades a l’art i la cultura, i, en aquest cas, de la nostra ciutat.
De la   sra. Joana Raspall, que avui, malauradament ja no és entre nosaltres, poca cosa puc dir que tots no coneguem, persona coneguda i estimada, tots coneixem la seva trajectòria com activista cultural, poeta i escriptora.
Avui, a través d’una proposta dels Amics de les roses realitzada durant la celebració de l’any Joana Raspall, tenim l’oportunitat de tenir una nova varietat de rosa que porta el seu nom: La rosa Joana Raspall.
La rosa Joana Raspall per part de pare és filla de la rosa Sant Feliu, Hibrid de Te (HT), creat per Marí Dot  l’any 1982,   de color rosa suau i brillant i,  te com a mare la rosa Luarca,   creació de Simó Dot HT de l’any 1970, de color blanc, ombrejat de color carmí a la punta dels pètals.
La rosa Joana Raspall, és una rosa doble, de més de 40 pètals, amb un boto floral alt i centrat i molt elegant,  de color blanc trancat, ombrejat de rosa suau a la punta dels pètals, de lleuger perfum, un port arbustiu vigorós
Aquesta rosa   en el marc de la 56a. Exposició Nacional de Roses va ser batejada amb cava Juvé y Camps rosé del nostre país.

dimecres, 24 de febrer del 2016

Haiku


Omnium Cultural té una rosa amb el seu nom, al igual que la rosa que porta el nom de Joana Raspall, ha estat creada per el roserista Dot i varen ser presentades l'any 2014 a la Exposició de roses de Sant Feliu de LLobregat. Aquest any els rosers que s'han posat a la venda, ho han fet amb un petit detall, una tarja que inclou un poema de la Joana Raspall. 

                            Les roses canten
                            només sent la tonada
                            el cor que estima.



dimarts, 23 de febrer del 2016

App a Mschools Toolbox del Mobile World Congress

Te gusta esta página · 11 h ·
 
L'App de Joana Raspall, recomanada pels mestres al programa @Mschools Toolbox del Mobile World Congress! MWC16
Encara no l'has descarregat? Mira com la treballen a l'escola!
http://toolbox.mobileworldcapital.com/app/un-m-n-de-poesia/676

 MWC16

 AVALUACION
Francesc  Fernandez
9
El modelatge amb la veu incorporada a totes les lectures
Francesc Fernandez, 09-02-2016, v1.1 És un joc educatiuinspirat en l'univers de les paraules de Joana Paspall. Un joc apassionant de molta sensibilitat en el que en superar activitats es guanyen...
Marta Beà
9,5
Disseny excel.lent.
Marta Beà , 07-02-2016, v1.1 Aquesta app és un joc educatiu que apropa als alumnes a la poesia de Joana Raspall. Es tracta d'anar superant un seguit d'activitats o reptes per anar gua...

diumenge, 21 de febrer del 2016

Olor a maduixa

  Ja es comença a parlar del llibre que per Sant Jordi han de tenir tots els infants.

retwitteó

Quan un llibre ens porta records

retwitteó
Ja he trobat el 1r llibre q vaig comprar potser l'any 1991 x 450 ptes IL·LUSIÓ

dimecres, 17 de febrer del 2016

Sant Feliu Innova Innovació i emprenedoria digital

18/01/2016
Lectures: 107
L'app "Un món de poesia" lliçó inaugural de l'edició 2016 de Yuzz Sant Feliu
Ernest Cauhé, CEO de Tics Mediatics, inaugura Yuzz a Sant Feliu presentant el treball realitzat amb la seva app, "Un món de poesia", basada en l'obra de la poetessa Joana Raspall.

Després del seu llançament oficial fa aproximadament un mes, es va convidar l'Ernest a fer la lliçó inaugural de l'edició del programa Yuzz 2016 explicant la trajectòria i el procés emprenedor seguit per posar en funcionament la seva app "Un món de poesia". Un projecte innovador i diferent que pot servir d'inspiració pels yuzzers que ara comencen.

Durant la presentació l'Ernest ens va explicar la seva experiència i el que significa ser un emprenedor, tant amb paraules seves com amb versos de la seva àvia, la Joana Raspall.

A més a més, durant el seu discurs va fer unes declaracions d'intencions molt interessants, ja que per primera vegada s'estan plantejant traduir l'obra i l'app de la Joana Raspall a l'anglès per tornar-la més internacional si s'escau! I també va avançar  que s'havien començat a moure fils per traslladar aquesta gran iniciativa a la pantalla petita a través d'una sèrie d'animació
 

Com va comentar, totes aquestes bones sorpreses, són fruit d'un treball molt dur al qual s'ha dedicat amb cor i ànima. La gestació d'aquesta aplicació va començar fa uns 10 mesos, amb la voluntat de crear una nova Joana Raspall, una Joana Raspall 2.0 amb la qual aconseguir fer arribar el món de les lletres i la poesia als més petits a través de l'ús de telèfons i tauletes, ja que per gràcia o per desgràcia, és el primer que aprenen a utilitzar els menuts avui en dia. El projecte neix amb la voluntat de contribuir a un canvi en el paradigma educatiu i aprofitar les noves tecnologies per fer més atractiu l'aprenentatge a l'aula.

"Un món de poesia" s'inspira en la concepció alegre, divertida i juganera que té la poesia per infants de Joana Raspall, un material valuosíssim perquè fa entendre als nens i nenes la literatura com un fet quotidià i omnipresent. La poesia pot ser en una conversa entre dos animals, en el retrat d'un paisatge o en el desafiament de canviar la lletra d'una cançó popular.

Aquest projecte és pioner en integrar contingut literari, gràfica interactiva i jocs educatius en una mateixa aventura. I ho fa amb una de les figures cabdals del gènere infantil i juvenil de l'últim segle a Catalunya. Destinada a criatures d'entre 6 i 11 anys, l'aplicació combina l'entorn gràfic d'un videojoc amb el contingut d'un llibre electrònic que cal aconseguir superant pantalles i és compatible tant amb iOS i Android, com per a navegadors convencionals pels ordinadors de les escoles.

El  recorregut interactiu està dividit en tres mons diferents: els animals, les lletres i la natura, amb un total de 27 activitats interactives; que una vegada superin, els desbloquejarà diferents poemes en el poemari interactiu, narrats per la Sílvia Bel. A més a més, la plataforma compta amb un videorecitador, amb el qual els més petits (i els que no ho son tant, també), podran gravar-se recitant les poesies de la Joana.

En aquest vídeo podeu veure com ha estat el making off d'aquesta aplicació; tot un procés de col·laboració entre diferents professionals que esperem hagi estat un exemple engrescador pels nostres yuzzers.

Si teniu curiositat, ja us podeu descarregar l'aplicació a la vostra tauleta i endinsar-vos en el món màgic de les paraules i els poemes de la Joana Raspall.


Acció subvencionada pel SOC  en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local i cofinançades pel Fons Social Europeu



Notícies relacionades:

Acte inaugural de la IV edició de Yuzz a Sant Feliu


Es presenta l'aplicació "Un món de poesia" per difondre l'obra de Joana Raspall entre els infants

Joana Raspall, més a prop i virtual que mai

dilluns, 15 de febrer del 2016

Duet


Inventem-nos un cant.
No són vàlids
els compassos que marquen els altres.
Inventem un nou ritme
amb paraules
que, sortides del llavi que es besa,
són poemes d’un llenguatge nou.
Inventem-nos un cant
on les notes tinguin tons purpuris,
on s’encantin les pauses
en un èxtasi de pura delícia,
de suprema bondat.
Que s’acordin les veus en perfecta harmonia
com la gamma perfecta
de verdors en el prat,
de blavors en el cel
i rojors en la "ama...
Inventem-nos un cant
i cantem-lo.
I deixem-nos lliscar amor enllà.


Joana Raspall  (Batec de paraules, de LLum i gira-sols)

 

diumenge, 14 de febrer del 2016

Joana a un nou disc

Podeu ser mecenes, endavant!
http://www.verkami.com/projects/14180-de-poetes-canconetes-disc-de-sant-jordi-per-a-nens-i-nenes

Descripción del proyecto

El text poètic és un dels millors instruments per descobrir les possibilitats d’expressió que ofereix la paraula en edat infantil. Convida al joc i a manifestar l’insòlit, l’absurd i els matisos més sorprenents d’allò que és real. La creativitat i la fantasia s’hi poden esplaiar sense límits, ja que l’inici del treball poètic és aprendre a relacionar paraules i sensacions.
L’objectiu de “De poetes, cançonetes” és sembrar la llavor de la poesia catalana als nens i nenes del nostre país. Amb cançons infantils fetes amb poemes originals, els nens i nenes cantaran, sense adonar-s’en, versos dels grans poetes catalans. Gran part dels nostres poetes han escrit versos en l’imaginari rondallístic i popular: és aquest el material del qual està fet “De poetes, cançonetes”. La poesia catalana formarà part del bagatge amb què desenvoluparan les seves habilitats comunicatives, per això és tan important introduir la poesia de ben petits i d’una forma lúdica: cantant.
Aquests nens i nens, quan creixin, s’adonaran que han estat cantant Joan Brossa, Vicent Andrés Estellés, Enric Casasses, Miquel Martí i Pol, Pere Quart, Joana Raspall, Francesc Pujols o Lola Casas. Qui sap si aquesta llavor ajudarà que creixin nous poetes, però el que és segur, és que els mestres i educadors tindran una bona eina per treballar-ho a les aules.
Totes les cançons estaran compostes per Toni Xuclà, un dels músics catalans que més ha popularitzat la poesia mitjançant les cançons. Aquestes cançons les interpretaran reconeguts cantants i cantautors que a més d’aportar una gran qualitat faran que “De poetes, cançonetes” esdevingui una fita única i un esforç col·lectiu per difondre la cultura catalana d’una forma atractiva entre els més petits i petites de la casa.

UN DISC PER SENTIR EN FAMÍLIA

Aquest disc està pensat per sentir en família: nens, nenes, pares i mares, junts. Els infants us necessitaran per descobrir paraules noves que afegiran al seu repertori. Els grans descobriran poemes senzills amb imatges clares escrits d'una manera magistral pels grans poetes i una nova faceta dels artistes reconeguts. L'estètica de les cançons serà igual de propera a uns i als altres, moderna i amb qualitat. Sovint molts discos només agraden uns o als altres, aquest disc busca "compartir". És una de les grans apostes d'aquest treball, poder-lo gaudir junts, tota la família. Ah!, pot ser el vostre regal de Sant Jordi pels petits i petites!

ELS POETES

La recerca de poemes es fa pensant que s’han de convertir en cançons infantils i familiars. Per tant han de ser poemes molt visuals i fàcils de memoritzar, que parlin d’objectes, d’animals, de les estacions, els astres i també de la vida quotidiana. També de les diferents situacions i conflictes de la vida diària d’un infant, que una cançó pot ajudar a resoldre amb el suport dels pares i mares. Molts dels grans poetes catalans han escrit poemes que encaixen en aquesta descripció i ja han estat seleccionats en la fase de documentació.

ELS INTÈRPRETS

Entre els intèrprets hi trobem cantants molt reconeguts amb sensibilitat i timbre per al món infantil: Gemma Humet, Pemi Fortuny, Ferran Savall, Juanjo Muñoz (Gossos), Projecte Mut, Txell Sust i Mariona Castillo. Hi trobem també noves veus, joves talents com Magalí Datzira, Joana Serrat, Oriol Padrós, Sara Terraza, Mireia Zamora i Silvia Ampolla.

LES APORTACIONS

Tenim garantida la sortida del disc si aconseguim el finançament de la primera fase del projecte. Aquesta primera fase que ja hem iniciat, és la part que necessita més dedicació: la recerca de poemes, la tria i composició de les cançons, les maquetacions de les cançons i les trobades amb els artistes. Estem molt il·lusionats amb el projecte així que si les aportacions superen la xifra necessària, ho destinarem a un segon disc De poetes, cançonetes 2!!!

LES RECOMPENSES

Les recompenses seran principalment al voltant del disc: CD digital, físic i donació de discos per a infants d'escoles de Catalunya.
Ens comprometem que pugueu tenir les recompenses de descàrrega digital i CD, per Sant Jordi. També les que estiguin relacionades amb aquests com poden ser el nom al CD o portar discos a escoles si és la recompensa que trieu. Podreu escollir entre punts de recollida (un dia a Barcelona o un altre a Sabadell) o que us enviem el CD a casa.
En el cas de triar posar el nom d'un nen o nena al disc, el nom estaria acompanyat del següent text: "algú que ha col·laborat en fer possible aquest projecte ha volgut que el teu nom sigui al disc"
La recompensa d'enviar discos a escoles, és una proposta molt interessant des del punt de vista pedagògic. "De poetes cançonetes", serà una eina útil per treballar la poesia a les aules. Si trieu aquesta recompensa, podeu triar vosaltres el centre -el dels vostres fills o parents- i nosaltres els hi farem arribar. Si no n'especifiqueu cap, els destinarem a un dels centres que més treballa la poesia: l'Escola Miquel Martí i Pol de Sabadell. Sigui quin sigui l'opció triada, rebreu confirmació de l'entrega.

CALENDARI PREVIST

Aquesta primera fase acabarà a mitjans de Març; si assolim el finançament, entrarem a enregistrar tot seguit. El disc estarà enllestit a inicis d'Abril que és quan es fabricarà.
Les recompenses al voltant del disc: -CD digital, físic i donació de discos per a infants d'escoles de Catalunya- seran entregades abans de Sant Jordi. Després de Sant Jordi, les relacionades amb presentacions o concerts.

divendres, 12 de febrer del 2016

poema recollit per twitter


retwitteó
Bon dia, cel! Bon dia, terra! Bon dia, ocell! Bon dia, flor! Bon dia, tu! Bon dia, jo! Bon dia, DIA!
App #unMondePoesia retwitteó El Vol dels Somnis ‏@ElVoldelsSomnis 19 ene. 

Bon dia, cel!
Bon dia, terra! 
Bon dia, ocell! 
Bon dia, flor! 
Bon dia, tu! Bon dia, jo! 
Bon dia, DIA!
     @JoanaRaspall 

XIP/TV

http://votv.xiptv.cat/la-setmana-radial/capitol/la-poeta-dels-nens

La poeta dels nens

La setmana radial / Capítol 100
 La poeta dels nensLa setmana radial / Capítol 10014/01/2016
 

Jugar amb la poesia de Joana Raspall


Ciència i Tecnologia Cultura
Divendres  12.02.2016






Ernest Cauhé. 
Ernest Cauhé.
El 2013 es va commemorar l’Any Joana Raspall, l’homenatge a una de les escriptores i poetes contemporànies més conegudes i estimades pels infants del país. En l’any del centenari del seu naixement i també l’any de la seva mort, un dels seus néts, el periodista Ernest Cauhé, pensava que la seva ‘poesia natural, quotidiana, divertida i juganera’ havia de fer un salt a la dimensió digital, on els nens que ara la llegeixen tenen més tirada: ‘Vaig pensar que calia fer alguna cosa perquè la seva obra es traslladés a les pantalles dels dispositius mòbils, a aquesta nova finestra’, explica Cauhé. Després d’una experiència ‘riquíssima i enriquidora’ amb un compte de Twitter des d’on va començar a piular els poemes de la seva àvia (‘avui Joana Raspall ja és la poeta més seguida en català’, es felicita), Cauhé es va imposar amb un grup d’amics i d’institucions entusiastes de convertir el món poètic de Raspall en alguna cosa més, ‘en un entorn tàctil i jugable com el de les pissarretes i telèfons’. De tot plegat, n’ha sorgit l’aplicació Un món de poesia, una aventura gràfica i interactiva inspirada en l’univers de les paraules de la poeta. Els jocs inclosos serveixen per a aprendre, tant a casa com a l’escola, com es construeix un poema, per a entrenar la comprensió lectora, la memòria, l’atenció i la comprensió oral, la lectura en veu alta… I, és clar, per a adquirir valors com l’amor, l’amistat i la solidaritat, tan presents en l’obra de l’escriptora, lexicòloga i bibliotecària nada a Barcelona el 1913 i morta a Sant Feliu de Llobregat el 2013.
–Podeu escoltar (entrevista) el programa en format mp3.
–També a través d’algunes ràdios locals i des de la Xarxa.
–Podeu descarregar el podcast de ‘L’internauta‘ des de VilaWeb o l’iTunes.
–’L’internauta‘ també s’emet pel Punt Avui TV, cada diumenge a les tres de la tarda.

dilluns, 8 de febrer del 2016

Recomenacions APP

retwitteó
Nosaltres també la recomanarem, al segon número de febrer. Aquesta app de és magnífica!
.....................
  retwitteó
Aquesta setmana l'app Un món de poesia, basada en l'obra de

.................. Enlace permanente de imagen incrustada