dimecres, 4 de desembre del 2013

Via llibre tv3 2/4/13 - El Periódico - Cultura 21 - Diari de Girona - Regió 7



............................................

Edición digital


Una poeta per aprendre

Joana Raspall mor als 100 anys, després d'un any d'homenatges

Dijous, 5 de desembre del 2013
ERNEST ALÓS
BARCELONA
Divendres passat, la Sala Ibèria de la seva ciutat, Sant Feliu de Llobregat, es va omplir per acomiadar l'Any Joana Raspall, dedicat al centenari de la poeta, lexicògrafa i bibliotecària (Barcelona, 1913). Raspall va poder assistir a l'acte que, inesperadament, s'ha acabat convertint en un comiat. Raspall va morir ahir, però després d'haver pogut rebre tot un any de reconeixements i de veure publicat Batec de paraules (Ed. El Cep i la Nansa), un volum amb tota la seva poesia lírica, incloent-hi els seus cinc llibres de poemes i gairebé 200 textos inèdits, que considerava el «punt final» a la seva obra.
zoom
Joana Raspall, divendres passat, en la clausura de l'Any Joana Raspall, a Sant Feliu de

 Llobregat. AJUNTAMENT DE SANT FELIU DE LLOBREGAT

Versió en .PDF

Informació publicada en lapágina 63 de la secció deEspectacles de l'edició impresa del

dia

 05 de desembre de 2013VEURE ARXIU (.PDF)


Alumna de la mítica escola de bibliotecàries de la República, com en tants casos la seva carrera es va truncar el 1939. Per a traductors, correctors i escriptors en llengua catalana, Raspall era una presència habitual en el seu treball diari pels tres diccionaris dels quals va ser coautora, després d'anys de treball sord, impartint classes clandestines de català des del 1955 i acumulant caixes i caixes de fitxes lexicogràfiques: el Diccionari pràctic de sinònims, el Diccionari de locucions i frases fetes i el Diccionari d'homònims i parònims.
POESIA INFANTIL / No obstant, el que va fer de Raspall una figura coneguda per al gran públic, des dels ensenyants fins a diverses generacions d'alumnes, i de pares que potser hagin escoltat un poema de Nadal recitat pels seus fills enfilats en una cadira, va ser la seva dedicació, a partir d'una data tan tardana com el 1981, a la poesia infantil.

La poeta tenia clar que la seva obra per als petits era «un servei» al país que tenia un doble objectiu, educar la seva sensibilitat poètica per permetre'ls accedir a la poesia adulta i habituar-los a la lectura en català. «Jo faig una escaleta perquè tinguin ganes d'arribar-hi, i sàpiguen que hi poden arribar», va explicar en una entrevista. «El que vull és afinar-los la sensibilitat. Si són receptius, si això ho senten, a poc a poc aniran entenent la poesia dels poetes críptics», va dir en una altra ocasió. Cosa que ella no va ser en la seva obra per a adults, segons la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs: «Als nens els va ensenyar a disfrutar de la llengua, però com a poeta per a adults també ens va ensenyar el ritme del llenguatge; els seus haikus són un exercici de meditació profunda sobre la vida, el pas del temps i la mort».
---------------------------------------------------------------------


Cultura 21


Mor als 100 anys Joana Raspall


Per Redacció, a Notícies4 de des de 2013 a les 17:42

Aquest dimecres a la matinada ha mort a la seva casa de Sant Feliu de Llobregat l’escriptora, poetessa, bibliotecària i lexicòloga Joana Raspall i Juanola. Tot just el passat divendres, va assistir a l’acte de cloenda de l’Any Joana Raspall en motiu del seu centenari, celebrat a l’Ajuntament de Sant Feliu, ciutat on hi té un carrer des del 2008.
En l’acte central de l’any d’homenatge, el passat 1 de juliol, coincidint amb el seu aniversari, Raspall va rebre la medalla centenària de la Generalitat de mans del president Artur Mas. Al llarg de la seva trajectòria, Raspall també havia estat distingida la Medalla d’Or de Sant Feliu (1993), la Creu de Sant Jordi (2006) i la Medalla al Treball Francesc Macià (2010).
Nascuda a Barcelona el 1913, tot i que va viure a Sant Feliu des dels tres anys, al llarg de la seva carrera va cultivar diferents gèneres, com la novel·la, el teatre i el conte, però ha estat en el camp de la poesia infantil, amb una dotzena de referències publicades, on ha rebut un major reconeixement.
Joana Raspall va començar a escriure als 14 anys en revistes locals i concursos, però no va publicar fins ben adulta, el 1964, amb l’obra L’ermita de Sant Miquel, que va guanyar el Premi Joan Santamaria de teatre per a adults. El seu primer poemari no va arribar fins al 1981, Petits poemes per a nois i noies, que va rebre una menció especial del Premi de la Crítica Serra d’Or.
A més, Raspall ha publicat tres diccionaris: Diccionari de sinònims, amb Jaume Riera (1972); Diccionari de locucions i frases fetes (1984) iDiccionari d’homònims i parònims (1988), els dos darrers amb Joan Martí i Pol.
A banda, Joana Raspall va tenir una destacada tasca com a activista cultural i com a defensora de la llengua catalana durant la Guerra Civil i el franquisme.
-----------------------------------------------
 Diari de Girona  I TAMBÉ  Regió 7
Mor la poetessa Joana Raspall
Fa pocs dies es van cloure els actes per commemorar el centenari del seu naixement
04.12.2013 | 16:27Mor la poetessa Joana Raspall ACN


ACN | SANT FELIU DE LLOBREGAT
 La poetessa Joana Raspall ha mort aquest dimecres a la matinada a Sant Feliu de 
Llobregat, segons ha anunciat la seva família. Raspall va complir el passat mes de juliol 100 
anys i precisament fa pocs dies, el passat 29 de novembre, es van tancar els actes del 
centenari del seu naixement. La seva família ha demanat que totes les aules de les escoles 
de Catalunya recordin a Joana Raspall amb la lectura d'alguns dels seus poemes. Raspall, 
que era la poetessa més veterana de les lletres catalanes, va rebre el passat 1 de juliol, el 
dia del seu aniversari, la medalla centenària de la Generalitat de mans del president de la 
Generalitat, Artur Mas, i l'alcalde de Sant Feliu de Llobregat, Jordi San José.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada