dimecres, 4 de desembre del 2013

Fetasantfeliu


Joana Raspall ha mort avui a Sant Feliu als 100 anys d'edat

El funeral serà demà a les 4 de la tarda a la Catedral i la capella ardent obrirà aquesta tarda al tanatori de Sant Feliu
CULTURA doble fletxa DIMECRES, 4.12.2013. 13:30 H
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional 7 vots )
La xarxa s'omple de missatges i paraules d'agraiment a través de l'etiqueta #gràciesJoana.

Joana Raspall a l'acte de cloenda de l'Any Raspall. Autor: Marc Rius

etiqueta Joana Raspallpoesia

 

L'escriptora Joana Raspall ha mort a Sant Feliu, a casa seva, aquesta matinada a l'edat de 100 anys. La família ho ha anunciat a través de Twitter, des d'on també ha fet una crida a totes les escoles de Catalunya a recordar avui Joana Raspall llegint algun dels seus poemes. Podeu consultar els missatges de Twitter, molts recollint versos de la poetessa, a través de la caixa de Twitter que hem enllaçat al web de Fetasantfeliu, on també podreu veure un recull d'imatges de diversos moments de la vida de l'escriptora centenària.

Dol a la ciutat

El funeral serà demà dijous a les 4 de la tarda a la Catedral de Sant Feliu. La capella ardent estarà oberta a la ciutadania al Tanatori de la ciutat a partir d'avui a les 4 de la tarda i fins les 9 del vespre i demà al matí de 10 a 3 del migdia. L'Ajuntament ha decretat jornada de dol fins demà a les 5 de la tarda i ha suspès totes les activitats previstes per aquesta tarda. La bandera del balcó oneja a mitja asta en senyal de dol.

Joana Raspall ha mort quatre dies després de l'acte de cloenda de l'Any Joana Raspall, que es va fer divendres passat i que va reunir mig miler de persones en un emotiu acte d'homenatge a la Sala Ibèria. Un acte on va assistir l'autora, que es va mostrar agraïda i somrient per l'homenatge. Des del mes de febrer, s'han celebrat a tot Catalunya 200 actes d'homenatge, com tallers, exposicions, cantates, recitals, conferències i presentacions de llibres.

Poesia, teatre, diccionaris

El dia 1 de juliol, coincidint amb el dia del seu aniversari, es va celebrar un acte al Palau de Generalitat, en què el president de la Generalitat, Artur Mas, va lliurar la medalla centenària de la Generalitat. Al llarg de la seva trajectòria va rebre molts premis, entre d'altres, la Medalla d'or de la ciutat de Sant Feliu el 1993, la Creu de Sant Jordi el 2006 i la Medalla al Treball Francesc Macià el 2010.
 
Raspall va cultivar diversos gèneres de les lletres catalanes. Va ser novel·lista, poetessa, autora teatral, lexicògrafa i autora de tres diccionaris, de sinònims, de locucions i frases fetes, i d'homònims i parònims. I sobretot va destacar per ser pionera en en la poesia infantil a Catalunya.

La poesia i el teatre per als més petits és el camp més destacat de l'obra de Joana Raspall. Sobretot va destacar en teatre infantil i poesia. Va escriure una dotzena de reculls de poesia per als més petits, cinc novel·les i reculls de contes i tres obres de teatre. També és autora de cinc reculls de poesia per adults, tres diccionaris de lingüística, tres novel·les i reculls de contes i una obra de teatre per adults.

Una vida literària intensa

Joana Raspall va néixer a Barcelona el 1913 i va viure a Sant Feliu des de l'any 1916. Es va diplomar el 1938 per l'Escola de Bibliotecàries i va exercir la professió durant una temporada breu a Vilafranca del Penedès. Va començar la seva activitat literària als 14 anys. Les seves primeres publicacions van aparèixer a les revistes locals dels anys 20 i 30 com El Eco del Llobregat i Camí Claror. 

Després de la Guerra Civil, reprèn la seva tasca literària i comença a escriure i publicar textos en català en Jocs Florals, concursos literaris i festes populars. Va rebre a casa seva tothom qui volia fer classes de català i va començar a crear les fitxes que anys després servirien pels tres diccionaris que va fer. La seva passió per la llengua i la cultura també es va reflectir en una col·laboració amb una secció fixa sobre llengua a la revista santfeliuenca Va i ve.

Obres principals

Tot i que sempre va escriure poesia, no la va publicar fins ben entrada la maduresa. Va participar constantment en la vida literària de Sant Feliu. Fundadora del Premi de Poesia Martí Dot per a poetes i poetesses joves, el 1974, on fins aquest any va continuar vinculada com a presidenta d'Honor del jurat. L'any 1990, juntament amb integrants de la Comissió del Premi Martí Dot, va posar en marxa la 'Tertúlia Literària'. També va ser participar durant molts anys en tertúlies, actes literaris i visites a escoles.

La seva carrera literària compta amb moltes obres, sobretot pel públic infantil i juvenil. Cal destacar títols com Petits poemes per a nois i noies', Llum i gira-sols, Bon dia, poesia, Degotall de poemes, Versos amics, Escaleta al vent i A compàs dels versos, entre altres obres.

El 1981 l'autora va rebre la menció especial de poesia del Premi Crítica Serra d'Or pel llibre Petits poemes per a nois i noies i va començar a publicar reculls de poemes per als més petits de manera regular fins a finals dels anys 90. El 2007 va publicar la seva primera novel·la Diamants i culs de got i el 2008 el recull de narracions El cau de les heures.


Últimes publicacions

Les últimes publicacions amb poesies de Joana Raspall sónBatec de paraules, editat per Edicions del Cep i la Nansa, que integra la poesia lírica de Joana Raspall i prop de 200 poemes inèdits, Divuit poemes de Nadal i un de Cap d'Any, publicat per Edicions de la Meditarrània, i El retrat de l'avi, que es va presentarahir i és una edició que integra el sistema de lectura i escriptura en braille.

Podeu consultar el canal Joana Raspall de Fetasantfeliu aquí.
També podeu llegir l'obituari que ha escrit l'alcalde de Sant Feliu, Jordi San José.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada