dimecres, 3 de juliol del 2013

Concert per la Llibertat - - Televisió de Catalunya -- Noticia Aniversari

(1.978 seguidors en el Twiter en aquest moment.)
En el minut 54, poema de Joana Raspall "El vell vestit" recitat per Anna Sahun
 part 1/3 (de 20.00 a 21.24)



Barcelona

Desenes d'activitats celebren aquest dilluns el centenari de la poetessa Joana Raspall

Ramon Radó - 01/07/2013 - 22.02h.Joana Raspall, en rebre el Serra d'Or de Literatura Infantil i Juvenil a tota la trajectòria, el mes d'abril passat. (Foto: ACN)
Joana Raspall, en rebre el Serra d'Or de Literatura Infantil i Juvenil a tota la trajectòria, el mes d'abril passat. (Foto: ACN)
Poblacions d'arreu de Catalunya acullen aquest dilluns prop d'un centenar d'activitats per homenatjar la poetessa i filòloga Joana Raspall, en el dia que fa cent anys. La comissió organitzadora de l'Any Raspall ha preparat actes que van des de tallers i recitals fins a lectures col·lectives i exposicions.

Al vespre, el Palau de la Generalitat ha acollit l'acte institucional d'homenatge a l'escriptora, presidit pel president de la Generalitat, Artur Mas. Un nét de Raspall ha rebut de mans de Mas la medalla que atorga el Departament de Benestar i Família a totes les persones que celebren un segle de vida. En la seva intervenció, el president de la Generalitat ha dit que si els nostres mots s'han salvat, ha estat per persones com la poetessa de Sant Feliu de Llobregat.

Joana Raspall és novel·lista, poetessa, autora teatral i lexicògrafa i ha escrit tres diccionaris: de sinònims, de locucions i frases fetes i d'homònims i parònims. Considerada una de les pioneres de la literatura infantil a Catalunya, Raspall cultiva sobretot el teatre i la poesia infantil.

Les biblioteques de tot Catalunya s'han sumat a la commemoració del centenari de la poetessa promovent durant tot el dia la lectura continuada de poemes de Raspall.

Una poetessa 2.0

Des del mes de desembre passat, Raspall té un compte a la xarxa social Twitter, gestionat per un dels seus néts, on es difonen els actes que se celebren amb motiu del centenari i s'hi pengen poemes de 140 caràcters.

Potser per això l'homenatge d'aquest dilluns té un ressò important a les xarxes socials. El Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya ha creat un tauler a Pinterest amb desenes de felicitacions a Raspall fets per biblioteques de tot el país i, particularment, la biblioteca municipal de Vilassar de Mar està penjant a YouTube missatges de felicitació a la poetessa. La xarxa de mots Rodamots també ha dedicat la seva entrada d'aquest dilluns, "cançoner", a Raspall.

A Twitter, la Institució de les Lletres Catalanes ha fet una crida als usuaris perquè piulin durant tot el dia fragments de la poesia de Raspall.

A través de les etiquetes #felicitatsJoana i #Raspall100, diversos usuaris han felicitat la poetessa, entre els quals hi ha la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté; l'exconseller en capJosep Bargalló o l'escriptor Josep Maria Fonelleras. De fet, Raspall va donar el tret de sortida a la diada aquest diumenge, amb un tuiten què se la veia amb el pastís d'aniversari.
View image on Twitter

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada